2012. december 21., péntek

Meddig?

Úgy néz ki, a szeretett vezér végleg elvesztette kapcsolatát a realitással. Hiába mantrázza G. Fodor, hogy a politika alternatív valóságértelmezések harca, ez nem működik.
A szokásos péntek reggeli rádióinterjúban újfent kinyilatkoztatásokra került sor, melyek egy olyan világképet vázoltak, amik köszönő viszonyban sincsenek a valóság azon rendszerével, melyben azok élnek, akik nem kötődnek köldökzsinórral Orbánhoz és a NER-hez. Ebben a világban a kormány a "felsőoktatás átalakítása kapcsán" nyílt lapokkal játszott és világos volt a koncepciója, nem akarta eladósítani a diákokat a diákhitel felvételével, mert azt majd a későbbi munkáltató fizette volna, és a nyilvánosság bevonása volt a hiba, nem más.
Hát nem tudom. A nyílt lapok talán igazak, de akkor csak az derült ki, hogy koncepció nincs, csak egyre kétségbeesettebb ötletelés a diákság leszerelésének érdekében. De az indulási helyzetben csak senki által nem ismert hatástanulmányok és törvényjavaslatok léteztek, magyarán az érintettek nem tudtak semmiről, tehát ha a nyilvánosság ilyen szintű bevonása is hiba volt, akkor készülhetünk a ParlamentTV lekapcsolására és a visszamenőleges hatályú rendeleti kormányzásra. Nehogy már tudjuk, mire készüljünk.
Nem tudom, melyik dimenzió az, ahol a HITELFELVÉTEL nem számít eladósodásnak (a DiákHitel is hitel, benne van a nevében!) de szeretnék onnan egy nagyobb összeget hitelezni. Mert hiszen ha nem is hitelezés, akkor nem is adósodtam el, csak más pénzéből élek - ami gyakorlatilag ugyanaz, de legalább nem kell kimondani azt a csúnya szót, hogy 'hitel'. Olyat meg még nem láttam, hogy a munkáltató fizetné majd ki az alkalmazottja hitelét. Ilyen nincs a világon! Legjobb esetben levonja a fizetéséből, de ha kötelezően törleszteni kell az alkalmazott után, akkor fel sem veszi. És ugye a diák akkor kezdi el visszafizetni a hitelét, amikor elkezdene a saját lábára állni. De a kezdő fizetés és a hiteltörlesztés valamint a megélhetés (albérlet + kaja) kombinációja mindezt lehetetlenné fogja tenni. A gyengébbek kedvéért: marad otthon a szülőkkel!
Orbán meg, aki háromszor törölte el a tandíjat... Nevetséges! Népszavaztatott ellene és nyomatta az agitpropot, aztán suttyomban bevezette annak a többszörösét, ami ellen kiállt! Az meg, hogy a diákokat meg kell védeniük a céljaikat, hogy ne repüljön rá az ellenzék, már tegnapi hír. Hogy hajtották el a különböző Jobbikos, DK-s, MSZP-s arcokat a tüntetésekről? Vagy arról nem tud senki, mert a közmédia nem mert kimenni a rádió előtti balhé után a diákok közé?

Te nagyeszű elszabadult hajóágyú!
A mai nyilatkozatoddal csak olajat öntöttél a tűzre - megint!
Átneveztethetsz mindent, áttologathatod a hatásköröket és a feladatokat, a diák nem hülye, nem csak egy hírforrásból informálódik - de erről már írtam. Az, hogy te nem szereted a zinternetet, nem jelenti, hogy mások nem tudják használni.
Arra meg rájöhettél volna az elmúlt napok tapasztalatai alapján, hogy az ember gyerekének a jövőjéhez hozzákontárkodni rohadtul nem menő. Figyelj majd, hogyan égetik a röghözkötési szerződéseket ma délután a Moszkván és miket skandálnak az utána következő vonuláson!  És képzeld a gyerekek mögé a szüleiket! És mindenkit, akinek eddig nekimentél, mert előbb-utóbb ők is meg fognak jelenni - nekik sem lesz már veszítenivalójuk, mert a gyerekeik jövőjét ők sem adják!
Gerinced már régóta nincs, hiteledet is elvesztetted, szavaidnak nincs már súlya - meddig bírod még?

2012. december 20., csütörtök

Maszatolva

Azt hiszem, az elmúlt napok eseményeiért köszönettel tartozunk Orbán Viktornak (és a nemzeti együttborulás rendszerének). Ezekben a napokban (mindkettőnek) sikerült bebizonyítania, hogy nem csak alkalmatlan a feladatára, de ostoba is mellé. Alkalmatlan, de ezt már bizonyította az elmúlt napokban a különböző rémesebbnél rémesebb ötletek végmegoldásként történő elővezetésével majd visszavonásával majd valami még rosszabbal való előállással és az összes előzmény teljes tagadásával. Ostoba, mert teljesen hülyének nézi a diákokat: középiskolásokat és hallgatókat egyaránt.
De van egy rossz hírem. Ez a generáció nem a falvédőről jött. A sehova sem mutató bullshitelés nem vezet eredményre. Olvasnak a sorok között. Nem kizárólag egy hírforrásból tájékozódnak. Nem hisznek egy olyan kormánynak, amelyik a saját aláírt megállapodásait is képes letagadni, meghazudtolni. És nincs mit veszíteniük.
Ezzel párhuzamosan pedig megindult egy szemléleti változás. A fiatalok helyet kérnek a hatalmasok asztalánál. Nem hajlandóak belemenni, hogy a sorsukról a fejük fölött döntsenek. Ha süketelnek az asztal túloldalán, minden további nélkül felállnak és elmennek, mert nincs értelme lózungokat hallgatni. És ez egy üzenet az Orbán után jövőknek is: túl kell lépni azon a szemléleten, hogy majd a "pártból" jól megmondják, mi az üdvös, de mielőtt törvény lenne belőle, még cirkuláltatjuk egy kicsit a baráti szervezetek között. Igenis el kell kezdeni bevonni az érintetteket a döntésekbe. (Elvégre erről szól az EU is: döntések a lehető legalacsonyabb szinten.) Ha Orbánt meg tudják enni a diákok, akkor Bajnai (vagy ne adj isten Mesterházy) nem lesz akadály.
Ami pedig a legrosszabb hír: a diákok nem fogják feladni. Fenyegetheti őket Bayer Zsolt egy újabb békemenettel; kiteregethetik, hogy melyik diákvezető mennyi ideje tanul ("az állam pénzén"); és emelhetnek ki a rendőrök megafonos tüntető diákokat (köztük egy 17 évest); az egésznek csak abban a (hideg)háborús logikában van értelme, ahogy a kormány és lelkes lakájai látják a világot - egyébként meg minden csak olaj a tűzre!
Ahogy most kinéz, a szómágia folytatódik, mindent átneveznek és hatásköröket áthelyeznek, de érdemi változás nem lesz ahhoz képest, ami kiverte a biztosítékot. Ergo a diákság az utcákon fogja tölteni a szabadidejét. És a tüntetéseknek már most kormányellenes, de erőszakmentes a hangulata. Ha a diákok mögé be tudnak állni az eddig megalázott társadalmi csoportok/rétegek, akiknek átadhatják a szemléletüket a diákok ("ha rólunk, akkor velünk") akkor igazi változásokról kezdhetünk el beszélni.
A karácsonyi vacsora témája már megvan. A jövő igazán most kenődött el!

2012. december 16., vasárnap

Még mindig bűzlik...

Meghallván a mérhetetlen panaszáradatot, megenyhült és kinyilatkoztatott a felsőoktatás fura ura. No nem Hoffman Rózsa: neki annyi köze van az egészhez mint Dorothynak ahhoz, hogy a háza hol kötött ki. Maga a NagyVezír szólalt meg, miután megivott egy bambit biodíszletnek bérelt, TEK által gondosan előválogatott (nehogy már beférkőzzön oda olyan is, aki nem csak bólogatni tud, de kérdezni is) fiatalok előtt. És megvilágosodva kijelentette: ha nem kell a (rész)hozzájárulás, akkor mindenkit felveszünk, aki le tudja írni a nevét egy papírra! A rendszer meg ott dögöljön meg, ahol van, mert a költségvetésen (ebben az esetben) Kusza Szem nem fog változtatni.
240 pontos bejutási küszöb minden szakra vs 10000 államisra szabott állami szerepvállalás? Az egyetemek meg majd dönthetnek, ha marad annyi autonómiájuk, hogy tandíjaznak vagy tandíjaznak. A végeredmény: mindenki fizetni fog! "Kellett nektek ugrálni, hát nesztek!"
Drága NagyVezír! Nem a tandíj létével/nemlétével van a baj. Az már evidencia, hogy forrásbevonás nélkül a hazai egyetemi szcéna menthetetlenül belesüllyed a középszer posványába és viszi majd magával a diplomák értékét. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, át kell alakítani a rendszert. De nem úgy, hogy Te megálmodod, mi az üdvös, mindenki más meg igazodjon. Ez csak annyit jelent, hogy gőzöd nincs a világról, csak 'brainfart' üzemmódban ötletelsz. És ebból baromira elege van mindenkinek. Mi lenne, ha kivételesen meghallgatnád az érintett feleket: az egyetemeket, a hallgatókat, hogy min változtatnának, ezeknek mi a költségvonzata és mennyit tudnának/hajlandóak áldozni a változásokra. De az sem árt, ha úgy mész egyeztetni, hogy van egyfajta koncepciód, amit a partnerekkel megoszthatsz. Veled azonban pontosan ez a baj: nincs koncepciód, csak ötleteid vannak, amik bizony messze járnak a valóságtól.
De mit is beszélek! Nem te lennél a NagyVezír, ha nem te akarnád kinyomni magadból a paszátszelet. Megint csak az lesz, ami te akarsz, koncepciótlanságoddal tönkrevágsz még egy nagy rendszert és tízezrek jövőét teszed tönkre. De engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed néhány dologra. A hallgató ráér. Letudja a vizsgáit és megy tüntetni. Egy csalódott diákra jut két csalódott, dühös szülő. És végül egy utolsó: mindig a diákság csinálja a forradalmakat. (Talán emlékszel még? Bár akkor a hatalom birtokosai ellen harcoltál, és nem a rendszer ellen.)
"Fucking with the students? Dumb way to die!"