2013. február 2., szombat

Önámítás és egyéb drogok

A múlt hét végén, immár megmásíthatatlanul, elbúcsúzott tőlünk az LMP. Könnyeket hullatni nem érdemes, nincs miért. Bár a tevékenységük szimpatikus volt, sem összehangoltnak sem érdekesnek nem volt nevezhető - néhány flashmobot leszámítva. Arról meg szót se ejtsünk, hogy kritika nélkül benyalták az 'emútnyócév' nevezetű baromságot. Fiatalok, aranyosak voltak, de naivak és ostobák is - azt kapták, amit megérdemeltek.
Viszont a vezetőjüknek, atyaúristenüknek, a hazai zöld pápának több esze is lehetett volna. Nem mai gyerek már, harcos jogvédőként látott már egyet s mást. Idősebb is volt az átlagnál, igazán felfoghatta volna a rendszer működésének alapelveit. De nem! A saját készítésű légvárban lakosztályt bérelni sokkal kényelmesebbnek bizonyult.
Valamiért nem akarta felfogni, hogy a hazai pártrendszer az nem a szavazókról, hanem a hívőkről (a biztos pártválasztókról) szól, akik ma Magyarországon kisebbségben vannak a bizonytalanokkal szemben. És a Fideszben csalódott hívek nem fognak varázsütésre az LMPre szavazni, mert az LMP az legalább nem MSZP. A csalódott hivek fintorogva, befogott orral behúzzák majd a narancsra, mert különben visszajönnek a komcsik!
Továbbá hogy a bizonytalanok értik a rendszer realitásait: összefogás nélkül nincs társadalmi konszolidáció és kormányváltás, ergo nem aprózzák majd el a szavazatukat mindenféle, az önállóságukat fennen hirdető alakulatra, hanem inkább el sem mennek szavazni. (Megjegyzés: az LMP szimpatizánsai is az összefogást preferálták volna.)
Inkább megkérdezte magától: ha Orbán '94 után lecserélhette a szavazóit, miért ne tehetné meg Schiffer 2013-ban ugyanezt? És azzal hitegeti magát, hogy így 2018-ban választást nyerhet, vagy 2014-ben megmentheti az országot egy fenyegető Fidesz-Jobbik koalíciótól. De most égetett el minden bizalmi tőkét, amit eddig felhalmozott és bebizonyította, hogy nem vagy különb a deákné vásznánál: ugyanúgy bármit megtenne azért, hogy a neve egy kis, csinos réztáblán díszelegjen valamelyik minisztériumban, és az legyen aláírva, hogy 'miniszter'.
Kedves Schiffer András! Nagyon remélem, hogy 2014-ben megtapasztalod azt, amit Dávid Ibolya érzett 2010-ben a választás estéjén, és utána eltűnsz a süllyesztőben, ahová kiérdemelted a megtisztelő tagságot. Torgyán doktor már vár!