2014. március 10., hétfő

Időrend

Azt hiszem itt az ideje tisztába tenni egy-két dolgot Ukrajnával és Janukoviccsal kapcsolatban.
A különböző cikkeket olvasva (hvg, 168 óra...) úgy tűnik, hogy a magyar sajtó kritika és kérdés nélkül átvette az oroszok/Vologya álláspontját: Janukovics azért legitim, mert leváltották a megállapodás dacára. Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem egy nagyon nagy ország vezetőjének az igazát, vagy a hazai újságírók felkészültségét, de én egy kicsit másképp emlékszem.
Megtörtént a megállapodás az ellenzék és Janukovics között, amiben benne volt egy nyilvános aláírási időpont, amikor Janukovics aláírásával visszaáll a 2004-es alkotmány. Az időpont először dél volt, aztán kitolódott, de végül nem lett az egészből semmi, mert Janukovics lelépett - nem írta alá az alkotmánymódosítást, ergo megszegte a megállapodást. Ezután pedig nyugodt szívvel elmozdították. Itt a forrás.
Lehet, hogy én vagyok csekély értelmű medvebocs, de nekem az események olvasata egyértelmű: ezek után Janukovicsnak annyi jogalapja sincs az elnöki pozícióra, mint nekem, mert én legalább nem szegtem meg semmilyen korábbi megállapodást.

+1: Távol álljon tőlem, hogy héjaként háborút vizionáljak, de most jött el igazán az ideje, hogy az orosz medvét arcon vágja a Nyugat péklapáttal. Ha ezt az egész krími balhét ellenállás nélkül hagyják lefolyni a vezető hatalmak vezetői, akkor minden későbbi terjeszkedésre biankó csekket adunk Putyinnak - megalomániásoknak szabad kezet adni sosem volt jó ötlet, a legutolsó szabadon területeket elcsatoló gazember vérbe borította Európát.
Oroszország nem legyőzhetetlen, csak nagy.