2013. február 19., kedd

Na és akkor mi van?

XVI. Benedek bedobta a törülközőt, és egyből megindultak a találgatások, hogy kit ültetnek majd a megürült trónra a bíborosok. És az első név, amit bedobtak a köztudatba Erdő Péteré volt. A Véleményvezér meg elkezdett gondolkodni: "Mi lenne ha..." és arra jutott, egy magyar pápa egyfajta morális iránytűként és "felsőbb tekintényként" szolgálhatna az Orbán-rendszer ellenében.
Nagyon szeretem a Véleményvezér írásait, de szerintem most téves az alapvetésük. Mert az a morális tőke, ami ahhoz kéne, hogy Erdő Péter  egyfajta ellensúlyként funkcionáljon, már régóta nincs meg. Egyáltalán: a katolikus egyház ott játszozza el a morális tőkéjét, ahol tudta. Hallotta valaki a katolikus egyház felszólalását a hajléktalanok kriminalizálása ellen? Vagy a szocializmust idéző, vallás- és egyesülési szabadságot korlátozó egyházi törvény ellen kiállt-e, mint történelmi egyház teljes tekintélyével és társadalmi súlyával? Én nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy a katolikus egyház mindig megtalálta a közös nevezőt az aktuális hatalommal és mindig a dörgölőzéssel volt elfoglalva.
Éppen ezért szerintem egy magyar pápává választása nem hozna semmilyen változást az ugaron, mivel Rómából ugyanolyan intenzitással nézne félre Erdő Péter, mint Budapestről/Esztergomból teszi. Ha meg megszólalna, korábbi hallgatása csak nagyobb jelentőséget kapna.