2014. december 9., kedd

Gumicsontok?

Tekerjük vissza másfél hónappal az órát, a kitiltás-internetadó témák megjelenése előtti időkre. Akkor gondolta volna bárki, hogy ilyen rövid idő alatt ekkorát fordul a "világ"? Az idén három választást ilyen-olyan módszerekkel behúzó állampárt defenzívába szorult, szivárognak el a támogatói. Nem véletlenül nem közölte a teljes népességre vonatkozó adatokat és/vagy a minta nagyságát a házi pénzmosodaként/think-tankként funkcionáló Századvég december elején. Mert akkor számszerűsíthető lett volna, hogy mennyit veszítettek - igen rövid idő alatt.
A netadó elleni tüntetések óta kétségbeesés és kapkodás jellemzi a narancsos kommunikációt. Abban a műhelyben, ami korábban olyan sikeresen tematizálta a közbeszédet és kényszerítette rá a saját narratíváját az ellenfelére, eluralkodott a káosz. Máshogy nem tudnám jellemezni az olyan javaslatokat/gumicsontokat mint a kötelező vasárnapi zárvatartás a családok védelmében (kivétel a CBA-Reál-Coop szentháromság) vagy a péntek este bedobott, kedd délben elhajított 'Pisitesztet mindenkinek!' idiotizmus. Az a bagázs, amelyik eddig a teflonhoz hasonlatosan nyom nélkül le tudta dobni magáról a foltokat megfáradt és egyre-másra rossz döntéseket hoz. Mert való igaz, hogy ideig-óráig elterelik a közbeszédet a legnagyobb botrányról, de csak azért mert olyan ostobaságokat találnak ki "mentőötletként" amik csak tovább fokozzák a népharagot.
Gondoljunk csak bele: a kötelező vasárnapi zárvatartás alsó hangon 10.000 embert érintene csak a kereskedelemben. Minimum ennyien azonnal elveszítenék a munkájukat, a maradék fizetése pedig érezhetően megcsappanna a 'kevesebb munkaidő = kevesebb munkabér' egyenlet mentén. A munkáltató pedig egyértelművé tenné: az elbocsájtásokra és fizetéscsökkenésre a kötelező vasárnapi pihenőnap miatt van szükség. De ezzel a kereskedelemben dolgozók is tisztában vannak. Azonban a misenap nem csak a kereskedelemre hatna, ha bevezetnék: a fuvarozók, a termelők, a gyártósorok mellett robotolók mind éreznék és tudnék: a kötelező szabadnapjukat kamatostul behajtják rajtuk is.
Vagy egy teljes korcsoport kriminalizálása. 12-18 éves vagy, ezért tesztelni fogunk drogokra mert "veszélyeztetett" vagy. Nem ám prevenció, oktatás és ne adj isten a rendőrség munkájának támogatása... pisiljen csak szépen minden gyermek egy pohárba, mert biztos csinálja csak jól titkolja. A technikai háttér hiányával meg ne is foglalkozzunk. Hány szülő mondja erre majd hogy "csak a testemen keresztül"?
És a mezei talpas felháborodásáról már szó se essék!

És most egy személyes megjegyzés. Az egész jobb oldali "értelmiség" azon verte magát a hétvégén, hogy Obama is bevezetné a netadót. Csak mint kiderült egy véleménycikket kész tényként kezeltek és borult a zseniális gondolatmenet. Abba bele sem megyek, hogy ez a bagázs a 'net neutrality' témakört ésszel fel sem képes érni. De az, hogy a tények ellenőrzése ennyire nem megy, és a forrásaikat ennyire nem ellenőrzik... Szerintem ezek az emberek nem nevezhetők értelmiséginek. Eljátszották, kész. Mostantól ők egy rakás percember, akiktől a koherens eszmerendszer és mondandó olyan messze áll, hogy arra már hasonlat sincs; akiknek a megszólalása csak az adott pillanatban értelmezhető, mert öt perc múlva szemrebbenés nélkül az ellenkezőjét állítják és az előzményeket letagadják.
És G. Fodor tanár úr, tisztelt "politikai gondolkodó"! Legközelebb ha angolul olvas cikket, kérjen mellé tolmácsot is, vagy valaki olyan olvassa fel magának, aki érti is amit olvas. Köszöntem