2012. december 16., vasárnap

Még mindig bűzlik...

Meghallván a mérhetetlen panaszáradatot, megenyhült és kinyilatkoztatott a felsőoktatás fura ura. No nem Hoffman Rózsa: neki annyi köze van az egészhez mint Dorothynak ahhoz, hogy a háza hol kötött ki. Maga a NagyVezír szólalt meg, miután megivott egy bambit biodíszletnek bérelt, TEK által gondosan előválogatott (nehogy már beférkőzzön oda olyan is, aki nem csak bólogatni tud, de kérdezni is) fiatalok előtt. És megvilágosodva kijelentette: ha nem kell a (rész)hozzájárulás, akkor mindenkit felveszünk, aki le tudja írni a nevét egy papírra! A rendszer meg ott dögöljön meg, ahol van, mert a költségvetésen (ebben az esetben) Kusza Szem nem fog változtatni.
240 pontos bejutási küszöb minden szakra vs 10000 államisra szabott állami szerepvállalás? Az egyetemek meg majd dönthetnek, ha marad annyi autonómiájuk, hogy tandíjaznak vagy tandíjaznak. A végeredmény: mindenki fizetni fog! "Kellett nektek ugrálni, hát nesztek!"
Drága NagyVezír! Nem a tandíj létével/nemlétével van a baj. Az már evidencia, hogy forrásbevonás nélkül a hazai egyetemi szcéna menthetetlenül belesüllyed a középszer posványába és viszi majd magával a diplomák értékét. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, át kell alakítani a rendszert. De nem úgy, hogy Te megálmodod, mi az üdvös, mindenki más meg igazodjon. Ez csak annyit jelent, hogy gőzöd nincs a világról, csak 'brainfart' üzemmódban ötletelsz. És ebból baromira elege van mindenkinek. Mi lenne, ha kivételesen meghallgatnád az érintett feleket: az egyetemeket, a hallgatókat, hogy min változtatnának, ezeknek mi a költségvonzata és mennyit tudnának/hajlandóak áldozni a változásokra. De az sem árt, ha úgy mész egyeztetni, hogy van egyfajta koncepciód, amit a partnerekkel megoszthatsz. Veled azonban pontosan ez a baj: nincs koncepciód, csak ötleteid vannak, amik bizony messze járnak a valóságtól.
De mit is beszélek! Nem te lennél a NagyVezír, ha nem te akarnád kinyomni magadból a paszátszelet. Megint csak az lesz, ami te akarsz, koncepciótlanságoddal tönkrevágsz még egy nagy rendszert és tízezrek jövőét teszed tönkre. De engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed néhány dologra. A hallgató ráér. Letudja a vizsgáit és megy tüntetni. Egy csalódott diákra jut két csalódott, dühös szülő. És végül egy utolsó: mindig a diákság csinálja a forradalmakat. (Talán emlékszel még? Bár akkor a hatalom birtokosai ellen harcoltál, és nem a rendszer ellen.)
"Fucking with the students? Dumb way to die!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése