2012. október 25., csütörtök

A remény és az idióta

Előzetes terveimmel ellentétben nem sikerült végigállnom a Békemenet vonulását, de talán nem is baj. Amit érdemes tudni, abban segített az internet és a Google. Egyrészt, hogy bizony nem töltötték volna meg a Hősök terét a dicső vonulók, a Széna teret is csak alig, igencsak foghíjasan sikerült befoglalni. Másrészt, hogy nem voltak annyian, mint négy éve. Miket beszélek! Nem voltak annyian, mint márciusban, alig több mint fél éve. Bár az útvonal, az zseniális volt! Míg üresen ásított a Kossuth tér kamera által hanyagolt fele-harmada, addig az Alkotmány utcában egy gombostűt nem lehetett leejteni. Legalább sokan és többnek érezték magukat, mint amennyien voltak, cserébe előbb 200, majd 400 ezren voltak. De akkor hogyan voltak 2 millióan a Kossuth téren anno?
Inkább álltam a Szabad Sajtó útján és hallgattam a néha hibázó, nem túl gyakorlott szónokokat. Megteremtették a lehetőséget a döntésre: Európához akarunk-e tartozni, vagy megyünk vissza Ázsiába. Innentől a labda a mi térfelünkön pattog, nekünk is tennünk kell valamit/akármit, nem szabad a sült galambra várni. A platform megvan, már csak tartalommal kell megtölteni és támogatással felemelni!
És egy kis kitekintés: (az LMP és) Schiffer reakciója. Amikor először olvastam, nem hittem el! Ez az ember nem olvasta a beszédet? Netán szövegértelmezési problémái vannak? Egyáltalán: mit várt Bajnaitól? (Hogy mondja azt, hogy csak a LMP a hiteles párt, mert a világon sem volt 2009-ben?) Bajnai beszéde megteremtette a lehetőségét egy széleskörű, sokszínű összefogásnak, amiből senkit sem zárt ki ideológiai okokra hivatkozva. Ebben az összefogásban helye van mindenkinek, aki Magyarországot Európa részeként, demokráciaként képzeli el. Azonban nem vindikálja magának a jogot, hogy megmondja, ki demokrata és ki nem az. Azért érezzük már a hangsúlybeli különbségeket! Inkább élek egy demokrata-autokrata megkülönböztetés mentén, ahol a döntés az enyém, hogy melyik oldalra állok, mint egy magyar-hazaáruló különbségtétel mentén, ahol mások döntenek arról, ki/mi vagyok. A "Haza, Haladás, Szolidaritás, Európa" hívószavak pedig egy eltéveszthetetlen célt jelölnek meg: az egészséges öntudatunk megtartása mellett, együtt, egymást segítve haladjunk Európa felé minden téren. Ilyen összevetésben a "haladás" ugyanazt kell, hogy jelentse egy zöldnek, mint egy technokratának. Ha mégsem, akkor ott nagyon nagy bajok vannak a fejekben. Továbbá Bajnait vádolni az ország "végleges eladósodásával" és a kormányközeli oligarcháknak kedvező pályázati rendszer kiépítésével... Get your shit straight! A pályázati rendszer már a kezdetektől fogva a kormányközeli nagyvállalkozóknak kedvez, mert olyan a párttörvény, amilyen. Magyarán megéri fű alatt visszautalni a pályázaton elnyert pénzek egy részét a pártoknak, mert így több megrendeléshez lehet jutni. A korrupció soha nem volt kérdés, ellenben a mértéke igen. És azt is lássuk be, egy embert felelőssé tenni évtizedek gyakorlatáért: épp' úgy nem tehet róla, ahogy ellene sem! Ilyen volt a politikai kultúra. Az ország "végleges eladósodása" meg nem Bajnaival vette kezdetét. Először voltak a 100 napos programok, aztán az összes további népboldogítás, és mire Bajnaira került a sor, jött a világválság. Amit eszközeihez mérten kezelt és felszínen tartotta az országot. Az viszont más kérdés, hogy az utána következő miniszterelnök kuruckodása és baromságai letaszították a növekedési pályáról a gazdaságot.
Ezek után nem tudok másra gondolni, mint hogy Schiffer András még mindig hisz abban a mesében, hogy az LMP önálló pólusképző erő lesz 2014-ben. (Nem lesz. Ha így folytatja, be sem jut.) Másik forgatókönyv, hogy mindent meg fog tenni, hogy "a szocialisták" ne jussanak vissza a hatalomba, még a Fidesszel is szövetkezik. Mit ígértek ezért András?

2012. október 21., vasárnap

Tumultus és ámítás

Jön az '56-os forradalom évfordulója, és jönnek az ilyenkor "szokásos" tüntetések. Tüntetni fog a Milla  Szabad sajtó útján/Erzsébet hídon; a Jobbik a Deák téren, majd onnan vonulnak valahova az Astoria érintésével, csak hogy megmutassák a libsiknek, mennyien vannak; a Békemenet 3.0 pedig a Széna térről vonul majd a Parlament elé.
Ezek közül a Békemenet a legérdekesebb képződmény. Hivatalosan az egész szerveződés rohadtul civil dolog, semmi közük senkihez. Megvannak a saját civil szervezeteik, egymásba ágyazva, mint a postafiókokból üzemelő betéti társaságok. Megvannak a támogatóik: a hazai jobboldal tenyéren hordozott 'nagyvállalkozói' (ha nem velük lenne, Széles Gábort teli szájjal oligarcháznák úton-útszélen), és megvannak a szószólóik: a hazai baloldali médiatúlsúly ellen küzdő jobboldali médiabirodalom büdös-szájú sztárpublicistái, akiknek annak idején nem volt büdös a párt pénze, mert ők belülről bomlasztottak nagy bátran.
Megnéztem az első Békemenetet. Egy megállapításom volt akkor: sokan voltak. De egyértelmű volt, hogy az egész országból összeszedni annyi embert és felbuszoztatni őket, ha a szükséges pénzek rendelkezésre állnak, nem nehéz. Ahogy az is egyértelmű volt, hogy azok, akiket akkor már hátrányosan érintettek az Orbán-kormány intézkedései, nem képviseltették magukat. Ellenben a jobbszélről jövő különítmény jelentős volt.
A második idején jobb dolgom is volt, mint import- és fizetett Fidesz-hívőket (meg)figyelni, de azért vissza- és végignéztem az eseményeket az interneten. Egyértelmű volt, hogy az EU-s, IMF-es "nyomásgyakorlás", "hatáskör-túllépés" meg forrásbefagyasztás folyamatos emlegetése és a lengyel importtüntetők bevetése sem tette lehetővé, hogy többen legyenek, mint az előzőn, sőt, szerintem kevesebben voltak, de ez szubjektív.
Ilyen előzmények után kíváncsi leszek, mennyien lesznek most. Egyértelmű, hogy a Hősök terét nem tudták volna megtölteni, ezért került át a gyülekező a Széna térre. (Figyelem! Az előző mondat merő spekuláció részemről, a beteljesedéséért semmilyen felelősséget nem vállalok!) Meg fogom nézni őket most is, amikor beérnek a Parlament elé. Végigálltam az elsőt, tudok viszonyítani, úgyhogy nincs az a Philip, aki oda tudna vizionálni nekem kétmillió embert, ha csak húszezren lesznek.
Apropó, az első békemenet emléke! Nemrég kiadtak egy könyvet az első békemenetről és "hatásairól" és van a könyvben egy Orbán-interjú, ami bejárt az internet magyar szegletét. Nevezetesen, hogy Orbán szerint, ha nincs a békemenet, leváltották volna (valakik), és hogy a menet után máshogy kezelték az EU és az IMF képviselői. Veregethetik egymás vállát a szervezők/írók és Orbán, hogy "milyen jól csináltuk, megmutattuk nekik" és hogy "ez majd felrázza a fiainkat", a fenti állítások a legnagyobb jóindulattal is erős ferdítések, bár közelebb állnak a szemen szedett hazugsághoz. Ugyan ki váltotta volna le Orbánt? A konstruktív bizalmatlansági indítványhoz ugyan nem kell sok, de a Fidesz tudta és beleegyezése nélkül nem történik semmi a Parlamentben, a Fideszt pedig Orbán kézivezérléssel irányítja. És az indítványt keresztül is kellett volna vinni valahogy... Az meg, hogy máshogy bántak vele...valószínűleg ugyanúgy kezelték, mint bármelyik demokratikus úton választott politikust, akivel eddig tárgyaltak, és ezen a hozzáálláson egy százezres tüntetés nem változtatott, ahogy az ellentüntetések sem.
Tarlós meg egy paraszt! (link és videó) Ezennel felszólítok mindenkit, akiben maradt egy cseppnyi jó érzés is, hogy ahol megjelenik a főpolgármester, onnan látványosan távozzon! Nem kell senkinek sem elviselnie egy ilyen alpári, tahó ember közelségét.