2012. november 1., csütörtök

A félelem hatalma

Mostantól egyértelmű: Orbán fél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az utolsó pillanatban benyújtott 65 oldalnyi, több mint 200 darab jogszabálymódosító-javaslat meg az "alaptörvény" módosítása, hogy a választási regisztráció ne ütközzön az alig 2 éves törvénnyel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy G. Fodor lassan egy hónapja, de különösen október 23-a óta mocskolódik, vádol és az összefogás hiábavalóságáról beszél. Talán nem véletlenül: a Nézőpont október végi mérése szerint az Együtt 2014 már most bejutna a parlamentbe, a Századvégnél meg Bajnai Gordon (15%) második helyen áll Orbán (26%) mögött a 'Kit látna szívesen Magyarország miniszterelnökeként?' című kérdésre adott 1000 válasz alapján. És még hátra van másfél év!
Innentől kezdve fog nagyon eldurvulni a nemzeti együtt(bal)lépés rendszere. Most még csak olyan szabályok jönnek, amik kisebb-nagyobb mértékben megnehezítik az Együtt 2014 dolgát a későbbiekben - bár ilyenekből már eddig is bőven sok került bele a Magyar Közlönybe. De a jogalkotó nem lát előre minden szituációt. A szabályok kijátszhatóak, megkerülhetőek (ebben nagyok vagyunk); az antidemokratikus szabályok esetén pedig kötelesség a megkerülésük! Ezekből most úgyis van elég, és van még raktáron elég. De ha majd már a Századvég/Nézőpont méréseiben is tartósan megelőzi az Együtt 2014/Bajnai Gordon a Fideszt/OV-t, akkor jönnek majd az olyan szabályok, amik maximum egy látszatdemokráciában mennének el - de kit akarok becsapni, már régen oda jutottunk. Kubatov-listák alapján összeállított választási kerületek, a pecsét helyének a milliméterpontos meghatározása és méricskélése, a regisztrációval kapcsolatos ügyintézés megnehezítése/ellehetetlenítése, egészen a legaljáig: Éljen az örökös miniszter-/államelnök, a Vezér!
Már most is az a kérdéses, hogy a jelenleg hatályos szabályok alapján felálló következő parlament/kormány legitimnek tekinthető-e majd. Ha tovább erodálják a rendszert a kalaptartón ülő bólogatós tacskó szintjére süllyedt parlamenti életformák, akkor minden okuk meglesz felelős európai kormányoknak, hogy ne ismerjék el a következő Orbán-kormányt, és az ellenzék teljesen jogosan vonhatja kétségbe a választások tisztaságát és eredményét - nem úgy, mint a Fidesz 2002-ben, amikor a Pintér-féle belügyminisztérium felelt a szavazások tisztaságáért. Akkor fognak utcára menni a csendes de ideges tömegek, és az ég mentsen meg a hatalom arroganciájától és félkegyelműségétől, mert ha ott egyszer elszabadulnak az indulatok...
Még hátra van másfél év! Ezt az időt mindenkinek ki kell használni: önreflexióra, döntésre, szervezésre, megjelenésre. Most nem szabad apátiába süllyedni! A jogszabályi környezet manipulálásával megnehezítheti a demokraták életét a regnáló hatalom, ez igaz. De ettől függetlenül dolgozni kell tovább, hogy ilyen, a hatalmasokat segítő tényezők ellenére se kapjon a Fidesz-KDNP és a Jobbik 1/3-nál több helyet a parlamentben. Hogy nyugodtan lépjük ki a szavazófülkéből: letettük a garast Magyarország európai integrációja mellett, a félázsiai szerzetek meg mehetnek, amerre látnak!