2012. december 7., péntek

Félrenézni nem lehet!

Érdekes dolog történt a hétvégén a Parlament előtt. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy színpadon beszélt Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával, Gyöngyösi Márton cseppet sem burkolt, kérdésnek álcázott bárdolatlan zsidózasa okán. Nem akarom kisebbíteni Rogán érdemeit, jó beszédet mondott és jelen volt. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a jobbikos megszólalást követő össztársadalmi felháborodás (valami kicsapta a biztosítékot és megugrotta az ingerküszöböt - végre) kényszerhelyzet elé állította a Fidesz. Nem tudtak mismásolni, állást kellett foglalni. Az pedig elszomorító, hogy Orbán hétfőn arról beszélt, a magyarok megvádik a zsidókat. De mégis, kik a zsidók? Akikre rámutatunk, hogy védelemre szorulnak a szélsőjobbtól? Orbán átvette a Jobbik logikáját. És ami a rosszabb, ő maga nem tett vagy mondott semmit, ami arra engedne következtetni, hogy a jövőben feladja a szélsőjobbal való kokettálást. Ez pedig mélységesen elszomorító.

Kikerültek az új, 2013-as keretszámok is. 10480 államis/ösztöndíjas, 30-40 ezer részösztöndíjas a teljes felsőoktatásban, Ba Msc és posztgrad együtt véve?! Margit! Há' nóóómális ez?! Persze, spórolni kell, hogy a választási évben ne legyen itt az EU mindenféle túlzottdeficit-eljárásokkal, de ez azért túlzás! Nem a Fidesz és Orbán volt az, aki kiállt a tandíj bárminemű bevezetése ellen és még népszavazást is csinált a témában 2008-ban? Most meg a terv arról szól, hogy a haverok porontyai bejutnak az egyetemekre függetlenül, hogy mennyit tudnak, mindenki más meg verje adósságba magát egy életre (Diákhitel 2), rokkantsa meg a családi kaaszát, ha tudják finanszírozni a szülei a félévenkénti 150-500 ezres tandíjat, vagy miután kiesett az iskolapadból 16 évesen, menjen robotolni a szalag mellé, mert Kusza Szem azt álmodta meg, hogy mi leszünk majd Kína? Nem csoda, hogy aki teheti, érettségi után egyből külföldön keresi a továbbtanulási lehetőségeket: munka és ösztöndíj mellett a hanyatló nyugaton jobbak a lehetőségek, mint itthon. És ezek az elvándorlók már nem fognak visszajönni.
Talán a társadalmi mobilitás egyik lehetőségének ilyen bárdolatlan felszámolási kísérlete végre mozgásra bírja a HÖOKot és társait, mert ha most nem lépnek, nem lesz kit képviselniük jövőre.

És ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül: Róna Péter és Schiffer András LMP kongresszus óta tartó kanosszajárása a magyar médiában. Először Róna: telesírja a sajtót, hogy nyomás alá helyezték az LMPt bizonyos liberális körök, másrészt hogy Bajnaiékhoz csatlakozni öngyilkosság lenne a párt részéről. (Megjegyzés: aki kurvának megy, ne sírjon, ha kefélik.) 1.: Milyen liberális körök, kedves Péter? Mondjon már neveket, kik tudnák kinyírni a pártocskát? Ja, hogy ezek a liberálisok ugyanazok, akik bejuttatták az LMPt a Parlamentbe? Hát az szar ügy, talán figyelni kéne a szavazókra. Nem véletlenül kezdett a párt népszerűsége barátkozni a bányászbékával a kongresszusi döntés után. 2.: Milyen csatlakozás, az isten szerelmére?! Ahogy látom, a megküldött papír nem szólt egyébről, mint: "ezek a játékszabályok, amik szerint játszani szeretnénk a jövőben, ilyen feltételek mellett hajlandóak vagytok-e tárgyalni a későbbi csatlakozásról; a szabályokat alakíthatjuk, ha nagyon szeretnétek, de konszenzus kell". Ezen mit lehet félreérteni, diktátumnak látni?! Kedves Péter! Nagyszerű közgazdász vagy, de a politikához nem értesz, a szövegértéssel meg úgy látszik, alapvető problémáid vannak. Éppen ezért kérlek, ha legközelebb ki akarsz nyilatkoztatni valami magvasat az elefántcsonttornyod tetejéről, ne vizelj ki a korláton abban a reményben, hogy bele tudod írni a mondandódat a homokba. Inkább írd le egy A4-es papírlapra, aludj rá egyet, és ha másnap is úgy gondolod, hajtogass belőle papírrepülőt és küld ki az ablakon. Sokkal kulturáltabb megoldás, és arcot sem veszítesz menet közben.
Schiffer meg...hol is kezdjem? Önálló zöld pólus nem lesz a büdös életben egy olyan alakulattal az élen, mint az LMP. Mert bebizonyították: nem lehet más a politika. Mert ugyanúgy az egyéni érdekek dominálnak kicsiben, mint nagyban. Mert néhány eredeti ötlettől eltekintve egy töketlen banda, akik benyalták a "konstruktív ellenzékiség" meséjét és átvették a Fidesztől az "elmúltnyócév" szlogenjét és a szocialisták zsigeri gyűlőletét, ahelyett hogy konstruktív kritikát gyakorolnának, és kiemelnék, hogy a negatívumok mellett voltak pozitívumok is, és nem mindenről a szocik tehetnek. Mert az LMP Schiffer-szárnya bebizonyította, nem érti a jelen politikai történéseit, hogy a kérdés most annyi: a demokrácia visszaállítása vs az autokrácia kiépítése. És itt nem lehet mismásolni, huzakodni, választani kell. És a zöld pólus álma jelenleg az autokrácia malmára hajtja a vizet, mert nem ismeri fel az összefogás létszükségét. Innentől kezdve kijelenthető: aki az önálló zöld pólus mellett érvel, az Orbán rendszerét támogatja, amiért cserébe díszellenzéki lehet majd a következő cirkuszban, aki legitimáljaaz egész majomparádét.