2012. augusztus 6., hétfő

Érthetetlen rasszizmus

Nem értem a rasszista embereket. Rasszistának lenni itt Magyarországon nem olyasmi, ami nagyon kifizetődő. Hiszen a honfoglalástól kezdve annyi népességmozgás, betelepülés volt a Kárpát-medencében, hogy bármelyik etnikum ellen is emelné fel a hangját az egyszerű mezei rasszista, egy alapos családfa-kutatás bebizonyítaná, hogy volt a felmenői között olyan, aki ellen szót emel.
Továbbá szerintem a rasszizmus nem ad igazi válaszokat bonyolult kérdésekre. Csak felteszi a maga irányított kérdését, ami közel áll az igazsághoz de nem fedi azt, majd társadalmi valóságként állítja be a hamis előfeltevését és egyszerű, jól harsogható választ ad, ami illeszkedik a saját gondolatmenetébe.
Vegyük a jelenkori magyar politika abszolút toposzát, a 'cigánybűnözést'. Az alapprobléma (Miért magas a roma népesség körében a bűnelkövetés aránya?) elferdítése után feltett kérdésre egyszerű választ adott: "Mert a cigányoknál ez a szokás!". Pont. Ennyi, vége, semmi érvelés. A cigányoknak a vérükben van a lopás, kész! Megoldás: zárjuk be az összeset, akit érünk! Egy kétbites, logikát nélkülöző gondolatfonálra felfűzhető az egész, komolyabb agyi teljesítményt nem kell mögé állítani, könnyen megjegyezhető és skandálható.
Azonban az egész 'cigánybűnözés' téma nem ilyen egyszerű. Ma Magyarországon bűnözés van, ami a roma lakosság körében nem etnikai, hanem más, elsődlegesen társadalmi okok miatt magasabb. Ezt pedig nem lehet annyival orvosolni, hogy mindenkit bezárunk az amúgy is terhelhetősége határán egyensúlyozó magyar büntetés-végrehajtási intézményekbe, aki egy kicsit is gyanúsnak tűnik. Meg kell adni a leszakadó/leszakadt és ezért bűnözéstől jobban sújtott rétegeknek a kitörési lehetőséget: nem megkönnyíteni az iskola elhagyását, hanem kitolni a tanulási ciklust. Ezzel párhuzamosan szélesíteni a tanár és a diák jogköreit; megértetni a diákokkal és a szüleikkel, hogy nem csak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik; szélesíteni a diákok lehetőségeit iskolaválasztás tekintetében és akár törvényi erővel rávenni a szülőket, hogy járassák iskolába a gyereket, mindegy mi történik a világban. Ez azonban csak az egyik aspektusa a megoldásnak. Ahhoz, hogy a végzettek el tudjanak helyezkedni és ne a munkanélküli kétségbeesettek táborát gyarapítsák, stabil gazdasági és törvényi környezet kell, ami megtérülést és kiszámíthatóságot ígér a befektetőknek, legyenek azok akár hazaiak, akár külföldiek.
Azonban hogy ez megtörténjen, mélyreható reformok, változások kellenek, amik sajnos nem hoznak eredményt egyik napról a másikra. A mai magyar politikai elit azonban a villámgyorsan kommunikálható eredményekben hisz, és semmit sem támogat, amihez az elődjének bármilyen köze volt. Ezért van 4 évente önkormányzati/egészségügyi/oktatási reform, és ezért küszködnek a nagy ellátórendszerek. Mert mindig csak toldozgatnak-foldozgatnak a döntéshozók, és a bajok eredőjével nem foglalkoznak, mert az túl sok érdeket sértene. Ezért gyűlnek a feszültségek, amik aztán olyan indulatokban fakadnak ki, amilyenekben.
Nem értem a rasszista embereket. Ahelyett, hogy a bajok eredőjével foglalkoznának, indulati alapon hozott látszatmegoldásaikkal csak újratermelik a problémákat és még több feszültséget generálnak, szétfeszítve, szétrombolva azt, amit megvédeni szándékoztak, ezzel bizonyítva, hogy indulati alapon, előítéletekkel terhelve nem lehet felelős döntéseket hozni.