2012. október 25., csütörtök

A remény és az idióta

Előzetes terveimmel ellentétben nem sikerült végigállnom a Békemenet vonulását, de talán nem is baj. Amit érdemes tudni, abban segített az internet és a Google. Egyrészt, hogy bizony nem töltötték volna meg a Hősök terét a dicső vonulók, a Széna teret is csak alig, igencsak foghíjasan sikerült befoglalni. Másrészt, hogy nem voltak annyian, mint négy éve. Miket beszélek! Nem voltak annyian, mint márciusban, alig több mint fél éve. Bár az útvonal, az zseniális volt! Míg üresen ásított a Kossuth tér kamera által hanyagolt fele-harmada, addig az Alkotmány utcában egy gombostűt nem lehetett leejteni. Legalább sokan és többnek érezték magukat, mint amennyien voltak, cserébe előbb 200, majd 400 ezren voltak. De akkor hogyan voltak 2 millióan a Kossuth téren anno?
Inkább álltam a Szabad Sajtó útján és hallgattam a néha hibázó, nem túl gyakorlott szónokokat. Megteremtették a lehetőséget a döntésre: Európához akarunk-e tartozni, vagy megyünk vissza Ázsiába. Innentől a labda a mi térfelünkön pattog, nekünk is tennünk kell valamit/akármit, nem szabad a sült galambra várni. A platform megvan, már csak tartalommal kell megtölteni és támogatással felemelni!
És egy kis kitekintés: (az LMP és) Schiffer reakciója. Amikor először olvastam, nem hittem el! Ez az ember nem olvasta a beszédet? Netán szövegértelmezési problémái vannak? Egyáltalán: mit várt Bajnaitól? (Hogy mondja azt, hogy csak a LMP a hiteles párt, mert a világon sem volt 2009-ben?) Bajnai beszéde megteremtette a lehetőségét egy széleskörű, sokszínű összefogásnak, amiből senkit sem zárt ki ideológiai okokra hivatkozva. Ebben az összefogásban helye van mindenkinek, aki Magyarországot Európa részeként, demokráciaként képzeli el. Azonban nem vindikálja magának a jogot, hogy megmondja, ki demokrata és ki nem az. Azért érezzük már a hangsúlybeli különbségeket! Inkább élek egy demokrata-autokrata megkülönböztetés mentén, ahol a döntés az enyém, hogy melyik oldalra állok, mint egy magyar-hazaáruló különbségtétel mentén, ahol mások döntenek arról, ki/mi vagyok. A "Haza, Haladás, Szolidaritás, Európa" hívószavak pedig egy eltéveszthetetlen célt jelölnek meg: az egészséges öntudatunk megtartása mellett, együtt, egymást segítve haladjunk Európa felé minden téren. Ilyen összevetésben a "haladás" ugyanazt kell, hogy jelentse egy zöldnek, mint egy technokratának. Ha mégsem, akkor ott nagyon nagy bajok vannak a fejekben. Továbbá Bajnait vádolni az ország "végleges eladósodásával" és a kormányközeli oligarcháknak kedvező pályázati rendszer kiépítésével... Get your shit straight! A pályázati rendszer már a kezdetektől fogva a kormányközeli nagyvállalkozóknak kedvez, mert olyan a párttörvény, amilyen. Magyarán megéri fű alatt visszautalni a pályázaton elnyert pénzek egy részét a pártoknak, mert így több megrendeléshez lehet jutni. A korrupció soha nem volt kérdés, ellenben a mértéke igen. És azt is lássuk be, egy embert felelőssé tenni évtizedek gyakorlatáért: épp' úgy nem tehet róla, ahogy ellene sem! Ilyen volt a politikai kultúra. Az ország "végleges eladósodása" meg nem Bajnaival vette kezdetét. Először voltak a 100 napos programok, aztán az összes további népboldogítás, és mire Bajnaira került a sor, jött a világválság. Amit eszközeihez mérten kezelt és felszínen tartotta az országot. Az viszont más kérdés, hogy az utána következő miniszterelnök kuruckodása és baromságai letaszították a növekedési pályáról a gazdaságot.
Ezek után nem tudok másra gondolni, mint hogy Schiffer András még mindig hisz abban a mesében, hogy az LMP önálló pólusképző erő lesz 2014-ben. (Nem lesz. Ha így folytatja, be sem jut.) Másik forgatókönyv, hogy mindent meg fog tenni, hogy "a szocialisták" ne jussanak vissza a hatalomba, még a Fidesszel is szövetkezik. Mit ígértek ezért András?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése