2012. október 2., kedd

Szamár

Az MSZP bebizonyította, semmit sem tanult 2010 óta.
A kiszivárgott adatok és nyilatkozatok alapján egyértelműnek tűnik: az MSZP 2014-ben egyedül akar indulni a választásokon, meg sem fontolja egy ellenzéki összefogás lehetőségét. Tovább, hogy nem szándékozik változtatni az eddigi "stratégiáján": a 'kádári kisembereket' meg a nyugdíjasokat tűzi majd zászlajára és a pénztárcájukért kampányol majd. Az első gondolatom az volt, hogy visszakerültem 2006-ba, a "Rosszabbul élünk, mint 4 éve"-kampány idejére. Nonszensz az egész.
Ez csak azt bizonyítja, a szocialistáknak ötletük nincs a kormányzásra, nem programmal állnak elő, hogy mit tennének másképp, egyszerűen csak annyit üzennek: 'Mi megtömjük majd a zsebeteket, nem úgy, mint a Fidesz!' Kihasználhatták volna az elmúlt két évet, építkezhettek volna, meghatározhatták volna magukat és a baloldaliságukat, ehelyett csak erre futotta: "legyünk a nyugdíjasok védőszentjei és nettó populistaként mondjunk nemet mindenre, ami fájdalmas lehet a zembereknek."
Ezek alapján az MSZP megérett a teljes összeomlásra és Parlamentből való kiszorulásra.Azért, mert semmit sem változott. Még mindig a háttéralkuk uralkodnak, még mindig azok az arcok a meghatározóak, akik felelőssé tehetőek a korábbi kudarcok miatt és még mindig ideológiai posványban van miattuk a teljes baloldal: nincs válaszuk a kapitalizmusra és a modern demokratikus berendezkedésre (akinek mégis lenne ötlete, azt kiutálják) és rettegnek Orbántól - ebben igaza van G. Fodornak. Ezek alapján a MSZP még mindig az MSZMP utódszervezete, semmi változás nem történt 1990-hez képest, csak megöregedtek egy kicsit.

2014-ben egy lehetősége lesz az országnak leváltani a Fideszt és Orbán rendszerét: legalább 2/3-os többséget szerezni az egyfordulós választásokon, amihez aktivizálni kell a bizalmatlanok hatalmas tömegét. Ezt azonban nem lehet megtenni egyszerű, bazári ígérgetéssel. A "rendszerváltásban" érdekelt feleknek meg kell találniuk a legkisebb közös többszöröst, azt a demokratikus minimumot, amihez minden körülmények között tartani fogják magukat és azt írásba majd Alkotmányba kell foglalniuk, hogy a független intézményeket ne lehessen még egyszer ilyen könyörtelenül lerohanni és ilyen könnyen lebontani a fékek és ellensúlyok rendszerét. Továbbá kiszámíthatóságot kell hozni minden téren (gazdaság, törvényhozás...), hogy meginduljon valamiféle fejlődés és elkezdjen beáramolni a külföldi tőke, és beinduljon a gazdaság. Ehhez azonban megszorításokra is szükség lesz, de ezeket nem szabad elhallgatni, ezeket bizony vállalni kell, hogy új politikai kultúra alakuljon ki, ami nem az a sunyiban meghozott döntésekről, végrehajtott megszorításokról/reformokról nevezetes, ahol a szavazók becsapva érzik magukat a választások után. A választókat felelős, döntéshozásra képes emberekként kell kezelni, de el is kell tőlük várni, hogy felelős emberekként viselkedjenek!
Hogy a szocialisták kikerültek a 2014-es ellenzéki összefogás képletéből, megkönnyíti és megnehezíti a folyamatokat. Megkönnyíti, mert nem kell +1 felet bevonni az egyeztetési folyamatba (aki ráadásul nagyon kevés hajlandóságot mutatott az álláspontok közelítésére) és nincs ott a korábbi szocialista kormányzások emléke púpnak a későbbiekben. Megnehezíti, mert hiányozni fog a szocialisták kiterjedt szervezeti bázisa, és az esetlegesen mozgósítható embertömeg a későbbiekben.
De egyvalami biztos: felelős ember többet nem szavaz az MSZP-re, mert kiírták magukat a józan ész kategóriáiból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése