2012. július 11., szerda

Nemzeti stadion...

...de minek is?
Tegnap megtörtént az eredményhirdetés az 'új nemzeti focistadion' tervére kiírt pályázaton. Természetesen senki sem nyert, de nem kell félni, mert az okos bírálóbizottság összemazsolázza a tervekből a neki tetsző dolgokat és meg is lesz a végső terv, már csak kábé 60 milliárd forintot kell találni és megkezdődhet az építkezés.
És kezdjünk el kérdezni: Minek is? Miért oda, ahova? Hogyan, miből?
#1.: 'Hogyan, miből?' Erre a legegyszerűbb válaszolni: a közmunkások/kubikosok/munkaszolgálatosok kvázi ingyenmunkájával, újraalkalmazott rokkantnyugdíjas rendőrök éber tekintete alatt. Hitler is majdnem így építette az Autobahn-t, ő pedig Horty jó barátja volt, Hortyt meg úgyis szeretjük/újrafelfedezzük, nemigaz? Nincs ebben semmi kivetnivaló. - These aren't the droids we are looking for. Move along! (Már csak az alapanyagokat  kell megszerezni jóárasítva a Közgéptől, minden mást megold az izomerő és az erőleves.)
#2.: 'Miért oda, ahova?' Na, itt teljes a tanácstalanság részemről. Az új stadiont egyik oldalról a leégett BS helyére felhúzott nagyon jó és stílusos sportcsarnok, a másik oldalról a szétrohadni, szétesni készülő (nagyon nagylelkű voltam) Puskás Stadion határolná. Focistadion épül, ahol majd a "válogatott" meg a nemzetközi színtérre kijutó (jó vicc!) klubcsapatok játszhatnának, de azért megtartjuk a Puskást, mert...az Aranycsapat egy tagjának a nevét viseli? Ezen kívül más okra nem tudok gondolni, mert a Puskás megmentése többe kerülne, mint a területének újrahasznosítása, és akkor lehetne hova rakni az új stadiont és nem nézne ki baromi nevetségesen egymás mellett a 3 épület: szép fényes aréna, benyomorgatott stadion és a szocializmusból itt maradt betonteknő.
#3.: 'Minek is?' Nyilvánvaló, hogy tudjon valahol játszani a 'válogatott' meg a jól teljesítő, nemzetközi ligákba bejutó klubcsapatok. A 'válogatott' szerepeltetésére a Puskás pont elég: befér az a néhány csodában reménykedő fanatikus. De hogy a klubcsapatoknak is?! Ugyan miért? Bár mondták okos emberek a tévében, hogy meg kell nézni az USAt, minden csapatnak akkora stadionja van, hogy csak na! De meg kéne nézni az ottani üzleti szerkezetet is! Ott a mindenkori tulajdonos az, aki adott esetben felhúzza a stadiont, ehhez meg hitelt vesz föl és szponzorokat keres hozzá. (Ezért van olyan nevük az ottani stadionoknak, mintha szájba vágna egy netes reklámoldal.) Tehát az államnak semmi köze a magánszektorhoz tartozó klubokhoz. Ha Csányi Sándor annyira szeretne egy jó minőségű nemzeti focistadiont, találja meg rá a forrásokat az MLSZ költségvetésében! De ne állambácsitól kunyeráljon ki valami olyasmit, aminek a működési költségeit sem tudná kigazdálkodni a Magyar Labdarúgó Szövetség! A klubcsapatok meg oldják meg. Nem véletlenül vannak tulajdonosaik, majd azok adnak/szereznek pénzt. Ha meg nem, hát így jártak. De az állam csecséről már igazán le kéne szakadniuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése